TAPE logo  
Training for Audiovisual Preservation in Europe contact | home | sitemap 
print version

Filmdag voor collectiebeheerders
20 september 2007, Filmmuseum te Amsterdam

Wie een filmcollectie beheert zal moeten regelen dat het materiaal in de 21e eeuw levend blijft. En of je nu wilt conserveren, dupliceren, of digitaliseren, er zal werk moeten worden gedaan waarvoor je de expertise en apparatuur dikwijls zelf niet in huis hebt.

Werk uitbesteden is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe vind je het bedrijf dat precies levert wat je nodig hebt, en hoe bouw je daarmee een succesvolle samenwerking op? Zonder de nodige technische kennis kan uitbesteden een sprong in het diepe lijken. Theoretisch kun je misschien gebruik maken van de ervaring van collega-instellingen, met hen de krachten bundelen of meeliften in een groter project, maar werkt dat ook in de praktijk?

Op een ontmoetingsdag op donderdag 20 september kunnen beheerders van filmcollecties met elkaar en met vertegenwoordigers van gespecialiseerde bedrijven van gedachten wisselen over taakverdeling en samenwerking bij dupliceren/digitaliseren van historisch filmmateriaal. ’s Ochtends wordt de actuele stand van zaken in filmconserveringsland besproken, met extra aandacht voor de betekenis van nieuwe ontwikkelingen voor de gemiddelde collectie. ’s Middags kun je kennis maken met de verschillende leveranciers en van hen horen waar ze zich in hun aanpak in het bijzonder op toeleggen. Na de korte bedrijfspresentaties is er royaal gelegenheid in een persoonlijk gesprek vragen over je eigen collectie voor te leggen aan de aanwezige leveranciers of met collega’s te praten over hun ervaringen.


 
  Presentaties

Yola de Lusenet (ECPA)
Inleiding
Giovanna Fossati (Nederlands Filmmuseum) 
Het digitaliseren van archieffilms
Annemieke de Jong (NIBG) 
De ontsluiting van beeld en geluid in het digitale domein
 
Emjay Rechsteiner (Nederlands Filmmuseum) 
Beelden voor de toekomst

Bedrijfspresentaties:
1. Tom De Smet, Cineco B.V./Haghefilm B.V., Amsterdam
2. Bert Antenne, DISC Nederland B.V., Breda
3. Hay Janssen, Janssen Film & Audio, Venray
4. Nick Ceton, NOB, Hilversum
5. Jean-Pierre Sens, SuperSens, Amsterdam

 
 (Buster Keaton The Cameraman, 1928)